Friday, October 21, 2016

Let it go

Melepaskan tak akan pernah
jadi benda yg paling senang
untuk manusia.
Lagi-lagi melepaskan sesuatu
yg pernah wujud
dalam hidup kau.
Tapi melepaskan tu perlu
so that kau tak akan terikat
dengan masa lalu 
sebagai tanda kau redha
dan terima segala ketentuan-Nya
 Boleh nak simpan 
kenangan or segala benda 
coz itu hak kau as manusia
tapi kuat ke kau 
untuk tak pandang belakang balik?
Untuk tak bersedih balik?
Penat sebenarnya, bila kau terbayang
semua yg dah jadi
kau hidup dalam penyesalan
Bagi aku, aku dah cukup bodoh
untuk terima dan percaya 
suatu masa dahulu!
Percaya dan terluka.
Aku sendiri still belajar 
untuk melepaskan.
Walaupun aku tahu payah.
Jadi pergilah kau,
wahai manusia.
Pergilah kau dan carilah apa
yg kau cari selama ni.
Tak simpan dendam 
atau pun amarah..
sebab Allah lebih tahu..
apa yg terbaik untuk hamba-Nya
may Allah bless you 😊


Monday, June 27, 2016

Yes, im done! Hello 3rd year

Syukur alhamdulillah
2nd year berlalu sudah..
Finally, im free!!!
Just forget bout aerothermo,
 control system, programming..
Etc....bla..bla..blaa
This sem paling sesak
With all tha progs yg semua
Bagi secara bertimbun
And lecture yg masuk pon
Nak hadam punya lah payah
Tak campur lagi life probs..
Soal hati jangan cakap la
Crack giga mase few days
Before 1st final paper
Kau rasa??
Haru biru woo..
Tapi hati kena kuat..
Paper final lagi penting
So kita chill kan diri
Buat-buat lupa apa yg jadi
Syukur, semua berjaya di lalui
And now im okai lullz.
So dapat holiday 2 bulan ++ nie
Marilah merempat cari duit
Cari kerja lah 
Asalkan poket tak kosong 
Thats all ✌
Nak kabo yop...
Jumpa 3rd year nanti
Babai 😁




Tuesday, April 12, 2016

Backpacking Penang 7.0

Jejak balik bumi penang
Yang dah masuk berapa banyak kali
pusing entah la.

Kali ni nak cover just about food
Yeyeyeyey...

Sebut pasal makanan 
semua orang tahukan
Makanan paling femes
 kalau kat penang ni
 which is nasi kandar la kan?

For me, i'll give 3.5 🌟 overall
untuk nasi kandar beratur
Yg di khabarkan
 nasi kandar paling best in penang
Bab rasa 4🌟
But dia jadi tak berapa mantap
Bila kau ada high expectation 
Yg rasa dia wawawiya and gagah kan
Diri beratur semata2 untuk beli
Nasi kandar nie but bila rasa..
Just as same as nasi kandar lain je
Sebab tu dr 4🌟 jd 3.5🌟 je aku bagi.


 roti bakar telur goyang
Kat mamak @ jalan transfer
Ok yg nie, 4🌟
Bab rasa dia ok n just roti canai dia
Hangit sikit 😂
And suasana gerai tu aku suka..
Hang kat tepi2 jalan n chillax



Mee sotong hameed pata
+ coconut shake
This one 4🌟
Nampak macam sikit
Tapi satu pinggan je dah boleh
Buat kenyang diri sendiri
Sebab banyak and i love sotong 🐙
Bab rasa, not bad la
Boleh try cuba 
If datang ke Penang nanti ok?


 nasi 7 benua
Nama dia pon dah gempak an??
So for this one, 4.5🌟
Sebab seyes lauk pauk dia sedap
And cara dia decorate tu comel je..
Just bab air dia ada sikit tak best.
Harga? Berpatutan gak la. 
So if datang penang, singgah la
Restoran Nasi 7 benua nie ye


Next, ais kepal..huhu
Ni pon masuk dalam list
#bpfood penang aku
Harga??herm..biasa lah kot
Dekat tempat pelancongan an
Bab rasa 3🌟 je la mampu bagi
Ok la if nak merasa
Dengan musim panas sekarang an
Boleh try..ada banyak kedai
Yang jual ais kepal nie semata ok!!


Nasi briyani claypot, Kapitan!!
Yang ni sebenarnye tak ada dalam list
Tapi sebab lapar sangat 
Nak menunggu nasi kandar beratur
Isi perut dengan briyani claypot dulu
Bab harga. Ok memuaskan
Bab rasa 4🌟 
And portion makanan dia banyak
So memang puas 
Sampai boleh makan 2 orang tau.
Boleh try if sampai penang ok?


Lebanon restaurant
Sini pon tak ada dalam list
Tapi sebab dah payah cari makanan halal
And best..so decide la makanan lebanon
Rest. Dia seyesly best...
Kami ambik tempat yg private..
Bab makanan 4🌟



Bab layanan pon
Mantap so dapat la 4🌟

Ok tu je setakat nie..
Food porn yang len
Share dekat post yang lain pulak ye 😄




Tuesday, February 2, 2016

Boracay island~ part 2!


singgah balik sini tok sambung 
citer yg tergendala setahun lepas =D
nak ringkaskan je sebab malas nak tulis panjang2

so sambung dari before this
2nd day, awal-awal pagi lagi
kitorang ber3 dah tercongok 
depan MCD area station 2
tunggu member yg kitorang kenal
masa dalam flight, dennison
and vish, mamat Laos yg kitorang jumpa 
dalam van masa nak ke boracay!!
hahaha..rajin sangat menegur orang
semua kitorang buat kawan

so aktiviti hari tu kitorang ambik pakej
3 aktiviti ph1000 termasok private bot
tu pon lepas habis tawar menawar
kaw-kaw tayang muka orang x berduit
so 3 aktiviti tu include:
island hopping + snorkeling , cliff diving and helmet diving
island hopping tu dapat la pergi crystal cove
seyes lawa sangat dengan laut dia yg biru.
harga ph1000 tu tak termasuk tiket masuk 
ke crystal cove and magic island untuk cliff jumping


untuk helmet diving, korang kena biasakan diri 
sebab pressure dalam laut sangat tinggi
ada yang sampai berdarah hidung
aku pun nyaris2 je rase macam nak pecah
gegendang telinga sebab turun2 tu
 tak ingat apa kena buat
my bad!! helmet diving dia sertakan 
cd tok gambar n vid dalam air.



3rd day!!
pagi ni kitorang nak try parasailing, sunset sailing
dengan atv ke Mt. Loho.
total pakej tu ph2000 sebab kitorang ambik private bot
mabuk laut!!! before naik parasailing tu sumpah
otak aku dah tingtong 
nasib bila dah naik tu seronok je.
habis parasailing terus ke Mt. Loho naik atv


dapat la tengok kawasan sekitar while merempit
acah-acah jalan tu kitorang punya
bayaran masuk Mt. Loho nie
asing dari bayaran pakej
so rela hati je la bayar..
habis semua benda, balik bilik tunggu sunset pulak
sebab nak acah-acah sunset sailing sangat

dekat white beach
masuk je malam, jalan-jalan cari makan sampai pengsan!

4th day!!
hari 2nd last before balik Malaysia!
kitorang tak nak main apa-apa hari ni
just nak pergi Puka Beach!
orang cakap pantainya lawa.
so tunggu dennison ambik kitorang guna tricycle
hahaha..bayaran? terlupa sudah..
tapi seyes lawa pantainye!
lagi lawa dari white beach


mandi la selama mana kau nak
ada jugak jualan sepanjang jalan nak ke pantai



tok yg ada bawak barang berharga
dorang ada sediakan locker tok simpan barang
tapi kena bayar la.
aku n kawan-kawan aku yg tak berduit ni
kitorang bia je bag atas pasir..alhamdulillah tak ada pape
habis mandi patah balik D'talipapa..
apa tunggu lagi! shopping la.
esok dah nak balik!!!

last day!
di sebabkan aku tido lambat malam tadi
aku tak join dorang g mandi kat white beach subuh tu
lepas solat aku sambung tido
subuh kat sana pukul 4am tau
pukul 5am kawan-kawan aku dah terjun laut
so hari nie aku habiskan dengan kemas
segala harta je la
before check-out hotel


otw ke jetty kitorang singgah jap MCD 
nak sarapan n tunggu dennison bersiap
sebab ada duit lebih lagi
kembali ke d'talipapa, shopping again...



habis dah shopping gerak jetty and terus ke airport
tax airport boleh plak naik time tu
salah kitorang gak tak check awal-awal
dari ph500 naik ph700
nasib duit aku cukup
yg x baiknye kawan aku sorang tak cukup duit
meroyan dia takut tak boleh balik.
nasib dennison ada duit lebih kalau tak mau tertinggal
duduk la kat boracay tu..
after 3jam++
yeah!!dah sampai Malaysia!



tu je la kot perjalanan kitorang 5hari4malam!
dengan budget rm600!
tak termasuk shopping la of coz..
ok lah!babai..


Friday, November 13, 2015

boracay island! perjalanan 5 hari 4 malam (part 1)


as salam n hype..
finally, singgah kejap kat sini
after dah berbulan balik dari Boracay
nak kongsi coret-coret Boracay =)


so11hb Ogos perjalanan mula
dari klia2 ke kalibo airport ambil masa
3 jam 50 minit
kalau takut lapar dalam flight
 makan la dekat klia2 siap2


isi perut sebelum kebuloq nanti
jejak je kaki kat airport kalibo,
airport dia seyes kecik and kat tengah2 sawah padi..
kelua je dr airport, beli data internet plak
harga dia ph400, unlimited data katanya laa
kat luar ni jugak boleh pilih macam2 agent 
tok teruskan perjalanan ke jetty 
sebelum sampai ke boracay island
nasib kitorang baik hari tu
sebab dapat agent yg bagi harga ph200 tok van and bot
sebab kebanyakannye bagi harga ph250.
dapat la jimat ph50 kat situ.



perjalanan naik van ambik masa dekat 2 jam,
tapi sumpah jalan dia 
buat rasa nak pitam and pening gila
so sesiapa yg rasa dia senang pening
bila lalu jalan bersimpang siur tu
buat la persediaan apa yg patut.

sampai je jetty, ambik tiket bot siap2 dari agent 
then pergi kaunter bayar enviromental fee ngan tax apa entah.
dalam ph100 if x silap aku.
perjalanan dengan bot lebih kurang 15 minit
and view laut dia sumpah lawaaa!!



dari jetty ke hotel aku ambik tricycle 
kongsi dengan kawan aku yg berdua tu
harga tricycle tu ikut jarak station

station 3- ph50
station 2- ph100
station 1- ph150

sebab hotel aku kat station 1, so kena bayar ph150
untuk 1 tricycle siap hantar sampai depan hotel lagi.
*lagi murah kalo dapat ramai orang naik 1 tricycle

bayaran hotel untuk 5D4N kitorang kat sini 
ph2800 kongsi 3 orang.
biliknya x d la besar mana
 just cukup la untuk berehat.
malam tu kitorang habiskan dengan berjalan dekat d'talipapa
d'talipapa nie dekat station 2 so sebab dia jauh gaban
kitorang ambik tricycle
tricycle dari station 1 ke d'talipapa ph60 utuk 3 orang

benda first cari bila sampai d'talipapa.. 
kedai makanan halal!!!
perut pon dah berbunyik2
jalan punya jalan, kat hujung lorong kedai tu
ada satu kedai makanan halal
yg memang jual makanan semata
dia x macam kedai no. 74 tu
sebab kedai no. 74 gabung sekali dengan kedai cenderamata.
akak tokeh kedai makan ni pun reti cakap melayu
sebab dulu dia pernah kerja kat Malaysia

tekak x terasa nak makan makanan sana
jadi mee sedap je la pilihan yg paling terbaek
so mee sedap + 1 botol air coca cola 
aku bayar rm3.40
kat kedai akak nie je terima duit Malaysia.
just kena kirakan sendiri la
nak tukar duit ph ke rm
(kejujuran di perlukan di sini)

perut dah kenyang hati pun dah senang..
usha2 sepanjang kedai kat d'talipapa nie
bandingkan harga siap2
karang nak beli senang dah

ambik tricycle sekali lagi tok balik hotel
nak jalan kaki x larat den
jauh sangat dan dah malam sangat
harga tricycle still sama
ph60 tok 3 orang
tamatlah perjalanan hari pertama
di bumi boracay island
next time sambung lagi..


kos seorang hari pertama:

data internet: ph400
transport airport-jetty : ph200
tricycle jetty-station 1 : ph50
hotel : ph934
tricycle station 1-d'talipapa-station 1 : ph40
makan di d'talipapa : ph40

total 1st day untuk sorang : ph1664

Wednesday, April 15, 2015

passport dah baru~


awal-awal pagi lepas breakfast kat rumah
terus pecut kereta pergi jabatan imigresen
takut kalau lambat kang 
ramai pulak orangnye..malas menunggu
sebab kalau pusat imigresen kat putrajaya
nak menangis tunggu 1 hari
but kali ni buat passport kat p.imigresen area rumah je
so x tau keadaan dia macam mana
nasib jalan x jam mana..
syukurrr~ jejak je kaki kua lif kat tingkat 4 tu
mata habis pandang!
maaiia, ramai gak umat manusia nie 
padahal jam baru pukul 9am.
menapak ambik no. kat kaunter
no. 5030..now no.5026
ok, x la lama mana menunggu
orang yg dok ramai2 nie nak buat ic 
n daftar perkahwinan rupanya
sebab tempat nie gabung sekali 
dengan jabatan pendaftaran negara.
sementara tunggu tu isi la borang dia
seyes laen gila dengan dulu kala
sekarang isi nama, no.ic ,alamat, no.fon dengan tinggi j
(bab tinggi aku hentam coz segan 
nak g ukur kat dinding yg dia sediakan)
x serumit macam dulu.
dulu, nak isi borang pon jadi pening
so dok lek jap menunggu sampai lah no. aku di panggil
ada la dalam 15 minit macam tu..kejap an?
abang imigresen tu perghhh..sumpah baek
di layankan je aku nak ambik gambo banyak kali
hahahhaa...x puas hati ambik gambo yg 1st tu
2nd plak aku g pndng tempat len
masok 3rd tu aku redha je la
gambo sumpah haram..HAHAHA..
aku setel semua hal ambik gambo tu dalam kol 9.30 
siap bayar rm200 tok passport 5 tahun
sempat gak ahg aku trun nek bangunan, 
jalan2 kat kedai kat groundfloor tu
pukul 10am, nama aku kena panggil
ambik passport aku tu
walaweeehhh..kejap gila!
30 minit jaaa kot!
happy sungguh sebab aku dah tahan ngantok gila2
habis setel semua benda, terus pecut keta balik umah
nak sambung tido punya pasal..
heheheeh~

Sunday, April 5, 2015

kerja GILA!! hello Boracay Island


yahoo..kalau sebelum2 nie sebok post 
pening nak pilih tempat mana 
nak pergi backpacking lepas nie
isi masa cuti panjang x lama lagi..
now dah tau nak pergi mana for next bp kitorang

memang x plan apa pon,
semalam my geng aka bebudak backpackers laen
kebosanan n mulalah meroyan kat group ws
nak pergi sana sini..

krabi, lombok, bali, sabah, serawak, turki (yg nie aku yg nak sebenarnye)
n laen2 tempat but mostly ke arah yg ad aktiviti water sports
my geng seyesly suka pebenda je janji dia involve
dengan water sports but paling penting snorkeling ahg.

so nak jadikan cerita after berjam pung pang pung pang
x de gak kata sepakat mana nak pergi for the next bp..
so entah dr mana datang ilham, 
sesedap rasa aku yg mamai baru bangun tido
 kua ideag backpacking ke boracay island
(sebutan dia borakai tau. sebut betul2)
n amazingly..dorang semua setuju!
hahahahaha...

tau x Boracay Island nie kat mana???
ok pengenalan jap 
sebab orang Malaysia still ramai yg x tau tempat nie
asyik2 krabi x pon bali...bosan dah weh
so tuka angin g Boracay plak ye =)

Boracay Island nie merupakan satu pulau kecik dekat Filipina
kalau nak lagi tepat dekat dengan selatan Manila.
pernah di anugerahkan as pantai yg terlawa n terbaik 
dalam dunia pada tahun 2012..
(lawa macam mana kena tunggu pergi dulu usha sendiri)
macam2 aktiviti boleh buat kat sana
yg paling wajib snorkeling, scuba diving, hiking, island hoping n etc
(google sendiri kalau nak tau lagi)
mata wang sana pun masih rendah
so bagi backpackers yg x banyak budget
macam aku n my geng, kire style lahg..
(students mana ada banyak duit an?)

so after semua setuju, petang terus siapkan budget kos untuk pergi sana
benda nie paling penting sebab kau nak tau
banyak mana duit kau nak guna
so boleh lah start save duit sikit2
budget kos kena termasuk
hotel, transport, aktiviti n byaran2 cukai kat sana
(makanan ngn cendramata lua kos)

setel buat budget kos, benda paling mencabar
beli tiket flight!!!
nak pulak malam tadi Air Asia buat gila
web dia ting tong.. dan berjamlah aku bertapa
depan lappy nak uruskan tiket semua..
ggrrrrr...sabar je lah!! 
finally, dalam pukul 10.30 pm kot,
yeahhhh!! berjaya beli tiket 
dengan total harga rm 1,170
(gst-rm6, charge debit card- rm4)
phewww~

so tunggu kedatangan kami ye Boracay Island 
hahaha..x sabar nak terjun dalam laut!!!
yeeehaaaa~ but pape hal, study kena pikir an dulu
babaiiiii~